Aktuality

Global Shading Day = Světový den stínicí techniky: 21. březen 2024

Logo Global Shading DayGlobal Shading Day je speciální událost vyhlášená poprvé v roce 2023, a to evropskou organizací pro stínicí techniku (ES-SO, European Solar-Shading Organisation) na 21. března, kdy začíná jaro a kdy je množství denního světla a tmy v rovnováze. Hlavním cílem této události je zvýšit povědomí lidí o výhodách používání inteligentního stínění pro naše pohodlí a pohodu, pro naše úspory a ve prospěch životního prostředí. V celé Evropě přinášejí prodejci chytré stínicí techniky poznatky o ekologických a ekonomických výhodách stínicí techniky a přispívají tak k širší osvětové kampani.

Dnes slavime

S tím, jak se náš svět otepluje, pociťují budovy v Evropě horko více než kdy jindy. Podle odborníků budeme do roku 2050 potřebovat o 30 % více klimatizací. Stínicí technika nabízí možnost to změnit! Chytrá stínicí technika funguje jako skvělý deštník pro budovy. Přispívá k odolnosti vůči klimatu tím, že nás ochlazuje bez vysoké spotřeby energie a zbytečného používání umělého světla.

21. března 2024 slavíme druhý Global Shading Day, který nám připomíná, že instalace stínicí techniky je přímým krokem v boji proti změně klimatu a vytváření udržitelnějších budov!

V tento den chceme upozornit na zásadní roli stínicí techniky v udržitelných budovách v boji proti globálnímu oteplování. Stínicí technika umožňuje regulovat expozici denního světla, zabránit přehřívání budov, snížit naši závislost na klimatizaci a také omezit emise CO2. Díky všem těmto vlivům tak výrazně zlepšuje kvalitu vnitřního prostředí budov a aktivně přispívá ke zmírnění změny klimatu.Pasivni aktivni chlazeni fotky

Jaké jsou hlavní přínosy chytré stínicí techniky?

  • Úspora peněz – menší spotřeba energie než při aktivním chlazení.
  • Ochrana – chrání nás i naše domovy před škodlivými slunečními paprsky.
  • Komfort – snižuje přehřívání (tepelný komfort) a zabraňuje našemu oslnění (zrakový komfort).

„Budovy v Evropě spotřebovávají 40 % energie a podílejí se na 36 % emisí skleníkových plynů. Chytrá stínicí technika může do roku 2050 snížit spotřebu energie na chlazení budov o 60 %. Je načase v boji proti přehřívání upřednostnit stínicí techniku a připravit cestu k udržitelné budoucnosti“ – říká Anders Hall, prezident ES-SO.

Podrobně o těchto argumentech hovoří studie společnosti Guidehouse, kterou v češtině naleznete zde: EPBD_Review_Paper_ES_SO_CZ.pdf (spst-stineni.cz)

Divka srdce slunce

Využijte svátku stínicí techniky Global Shading Day a sledujte aktivity členů Svazu podnikatelů ve stínicí technice (SPST), kteří informují o přínosech stínicí techniky, pořádají aktivity, jako jsou Dny otevřených dveří, slevové akce, exkurze pro školy apod.

  • Atelier Orsei s.r.o.: Ve dnech 19.-21. března 2024 nabízíme zákazníkům Dny otevřených dveří - přímo s návrhářem můžete probrat všechny detaily. V úterý 19. března od 16:00 do 18:00 a ve čtvrtek 21. března od 10:00 do 12:00 pořádáme školení pro designéry a architekty. www.orsei.cz.
  • BECKER - motory s.r.o.: Pro zákazníky jsme na 21. březen 2024 připravili Den otevřených dveří. www.becker-antriebe.com/cz.
  • SUYS Czechia s.r.o.: Global Shading Day opět moc rádi podpoříme, jak na sociálních sítích, webu, ale tentokrát také přivítáním žáků 8. tříd z místní základní školy v naší společnosti. www.minirol.cz.
  • ISOparts s.r.o.: O Dni stínicí techniky budeme informovat naše zákazníky formou blogového článku. www.isoparts.cz.
  • ISOTRA a.s.: Na Den stínicí techniky se budeme věnovat studentům SOU stavebního Opava v rámci jejich exkurze do našich výrobních prostor. www.isotra.cz.
  • LOMAX & Co s.r.o.: Při příležitosti Dne stínicí techniky připravujeme masivní komunikaci probíhající akce na venkovní stínění. Současně budeme edukovat o přínosech stínicí techniky na webu, sociálních sítích (Facebook, Instagram, LinkedIn) a osobně budeme k dispozici našim zákazníkům na všech 45ti showroomech v České republice.
    www.lomax.cz.
  • MARON CZ s.r.o.: Na GSD plánujeme rozeslání newsletteru na všechny naše kontakty a příspěvek na FB. www.maron.cz.
  • Sodoma Perfecta s.r.o.: Na zakázky podepsané v Den stínicí techniky, s termínem realizace do konce dubna, poskytneme slevu 30 % na vybrané produkty venkovního stínění. www.perfecta.cz.
  • Studio Stínění - Studio řemesel s.r.o.: Zákazníkům poskytneme slevu -10 % na vše, a to v týdnu začínajícím právě Světovým dnem stínicí techniky, tedy od 21. do 28. 3. 2024. www.studiostineni.cz.

Řada členů se také, jako každoročně, rozhodla přispět na pořízení daru v podobě stínicí techniky pro některé ze středisek péče o zdravotně postižené osoby. Tentokrát pro Senior-komplex v Praze-Třebešíně, Domov se zvláštním režimem – pro osoby postižené Alzheimerovou chorobou. Všem dárcům tímto srdečně děkujeme!